Význam slova "cairo"
Text dotazu
Dobrý den, prosím, zajímá mě význam slova cairo
(možná kairo), nikoli ve smyslu Káhira, hlavní město Egypta. Vlastnila jsem
totiž svého času slovník cizích slov (určitě vydaný po válce, řekla bych
mezi lety 1950 - 1960), ve kterém byl význam popsán snad ve smyslu "ten
pravý okamžik", ale nepamatuji se přesně a ráda bych si to ověřila, ale
bohužel, nikde jinde už jsem na význam toho slova nenarazila. Děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobry den,
bohuzel se nam nepodarilo nalezt Vami hledany vyznam slova cairo/kairo.
Prosli jsme nekolik vydani slovniku cizich slov z let 1935-1966, nalezli jsme pouze nekolik podobnych vyrazu:
vydani z let [1935] a 1946 - ca ira [sa ira] f.  pujde to (zacatek revoluc.
pisne fr.)
vydani z r. 1948 - kairofobie - r. chorobny strach ze zevnich podnetu vydani z r. 1966 - ca ira [sa ira] (franc.  - pujde to) hist. francouzska revolucni pisen z r. 1789
Doporucili bychom Vam Vas dotaz jeste konzultovat s Jazykovou poradnou Ustavu pro jazyk cesky AV CR - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
pouzite zdroje:
* SETKA, Otakar. Novy slovnik cizich slov v moderni cestine. Trebic :
Jindrich Lorenz, [1935]. 415 s.
Jindrich Lorenz, 1946. 415 s.
* PECH,Vilem. Velky slovnik cizich slov, rceni a zkratek v jazyce psanem i mluvenem ze vsech oboru lidskeho vedeni a konani. Praha : Kvasnicka a Hampl, 1948. 809 s.
* HALLER, Jiri. Kapesni slovnik cizich slov. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1954. 313 s.
* KUBISTA, Jan. Slovnik cizich slov. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1956. 501 s.
* KUBISTA, Jan; REJMAN,Ladislav. Slovnik cizich slov. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1959. 505 s.
* REJMAN,Ladislav. Slovnik cizich slov. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1966. 589 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.07.2008 10:15
Anonym píše:
Neděle 24.12.2023 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu