význam slova brutální
Text dotazu
původ a význam slova brutální
Odpověď
Dobrý den,
etymologický slovník uvádí:
S. 101: brutální syrový. Ze středověké latiny brutalis, od latinského brutus těžký, těžkopádný, nerozumný.
Srov. brutto
brutto hrubá (váha). Z ital. brutto od latin. brutus (viz brutální)
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. ISBN 80-04-23715-0.
S.114-115: brutalisace = hrubnutí, surovění, brutalismus = brutalita; brutalisovat koho = brutálně s ním nakládati; brutalita = brutálnost; brutální, brutálně, brutálnost, zříd. brutálný, z francouz. brut = drsný, hrubý, surový.
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 13:18
Miroslav Rindt píše:
Neděle 28.04.2019 11:18
Díky moc, to mi bohatě stačí !
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu