význam slova bromý
Text dotazu
Dobrý den, prosím můžete mi napsat, co znamená
bromý kůň? Nejsem si jistá, jestli je to bělouš, nebo ne. A na internetu to
najít nemůžu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
žádný nám dostupný slovník českého jazyka slovo "bromý" neuvádí. Slovníky vysvětlují pouze slovo brom, bróm = jedovatý kapalný prvek ostrého pichlavého zápachu, přídavné jméno od slova brom je ovšem bromový, jiný význam než výše uvedený není u slova uveden. Dle našeho názoru se jedná o překlep slova "chromý".
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
* Slovník spisovného jazyka českého. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1960-1971.
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 2., opr. a dopl.vyd. Praha : Academia, 1994.
* Pala, Karel. Slovník českých synonym. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1994.
* Český jazykový atlas. 1.vyd. Praha : Academia, 1992-2005.
* Český národní korpus: http://ucnk.ff.cuni.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 16:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu