význam slova \"brav\"
Text dotazu
Dobrý den, poprosila bych Vás o vysvětlení slova \"brav\". Děkuji. Jitka
Odpověď
Dobrý den, staročeské slovo brav označuje menší hospodářský dobytek (ovce, kozy, atd.).
Na Slovensku jsou takto nazýváni pouze vepři, odtud tedy pojmenování bravčar pro toho, kdo pase vepřový dobytek a bravčovina je vepřové maso.
Použité zdroje:
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze : J. Otto, 1888-1909. 28 sv.
Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. 9 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2007 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu