význam slova
Text dotazu
Můžete mi prosím zjistit zda jde slovo ůtulek pužít i ve spojení s lidmi nař.ůtůlek tělesně postižených děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo ůtulek neznáme a ani se nám nepodařilo vyhledat.
Pokud máte na mysli slovo útulek, pak se nám podařilo najít pouze to, že je jím míněno "místo, které poskytuje klid a bezpečí, útočiště, skrýš."
Příklady, kdy se dá využít:
"Troufaly si [víly] ještě ven ze svých útulků, jeskyň, dutých stromů, ptačích hnízd.
V panských sídlech mívali povstalci vždy jistý útulek.
Moravanům vytýkali biskupové, že Uhrům dávali útulek v zemi své.
Kníže poskytoval útulek i ochranu těm Němcům, kteří utíkali před hněvem svého krále.
[Pavel došel] ke Škodově chalupě, v níž sám po prvé našel ochranu a útulku.
Alespoň v jednom z nich [časopisů] může každý spisovatel český nalézt útulek svůj.
Do ticha rozkošného arcibiskupova útulku zaléhalo šumění Vltavského jezu.
Žižka uchýlil se na krátký čas do oblíbeného útulku svého na hrad Kalich.
[Dívka] zůstala jen u dveří, styděla se dále do toho jinošského útulku vstoupiti.
Chová v jistém stinném útulku ve své ložnici láhev vína.
Čech. D zařízení, do kterého se přijímají děti rodičů, kteří se o ně nemohou starati.
V Útulku matek a kojenců to není jako u sousedek v domě.
Státní správa zamýšlí podporovat učednické útulky.
Chtěli vysílat na Štědrý den záběr z Dětského útulku na Štvanici." (http://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php)
Ve Slovníku spisovného jazyka českého najdete toto: "útulek, -lku m. (6. mn. -lcích) 1. poněk. kniž. místo, prostředí vhodné, upravené pro klidný, bezpečný pobyt (často tajný, skrývaný); útočiště, úkryt: najít ú.; ú. jejich (vrabců) mezi trámy (Ner.); uchýlit se do svého oblíbeného ú-u; poskytovat ú. politickým uprchlíkům azyl 2. zařízení poskytující pobyt a péči někomu (dětem, osobám pracujícím mimo bydliště ap.): žňové ú-y; ú-y železničních zaměstnanců; → expr. zdrob. útuleček, -čku m. (6. mn. -čcích, -čkách)" (http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php)
Podle těchto informací by se slovo útulek zřejmě dalo použít i v určitých spojeních s lidmi. Nejsme však odborníci na český jazyk, proto bychom Vám doporučili, abyste se se svým dotazem ještě obrátil na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout relevantnější odpověď.
Zdroje:
* Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://prirucka.ujc.cas.cz/
* Příruční slovník jazyka českého: http://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php
* Slovník spisovného jazyka českého: http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu