Význam slova
Text dotazu
Dobrý den,
v rámci své školní práce se zabývám Romantickými povídkami od Josefa Heřmana Agapita Gallaše. Součástí těchto "povídek" jsou valašské lidové písně. Jedna z těchto písní nese název "Toast bačovi". Bohužel se mi nikde nepodařilo dohledat význam slova "toast". Mohli byste mě, prosím, navést, kde význam dohledám?
Odpověď
Dobrý den,
výraz "toast" [vysl. toust nebo tóst] je v tomto případě zastaralé či knižní označení pro přípitek nebo zdravici, např. slavnostní toast vítězi; pronášet toast. Slovo pochází z angličtiny, kromě přípitku se používá i v nám dobře známém významu topinka. "Toast" pochází z latinského "tostus" = upečený, usušený; participum (příčestí) od "torrere" = sušit. V Anglii se původně při přípitku namáčela topinka do sklenice.
Použité zdroje
* Slovník spisovného jazyka českého (1960-1971) - https://ssjc.ujc.cas.cz/
* Příruční slovník jazyka českého (1935-1957) - https://psjc.ujc.cas.cz/
* HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1992. s. 445. ISBN 80-04-23715-0. Dostupné také z (pouze z počítačů NK ČR): http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:3665ae10-fdb8-11e3-a680-5ef3fc9bb22f
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2019 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu