Význam slov z Fidlovačky
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, co znamenají slova "bassetl" a "dodis", která se vyskytují v Tylově Fidlovačce (výjev šestý). Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
autentická verze Fidlovačky byla zhruba z jedné třetiny napsána v němčině. Problém srozumitelnosti se řešil v některých dialozích střídáním zkomolené češtiny se zkomolenou němčinou.
Čerpáno z: programu Divadla Na Fidlovačce. Josef Kajetán Tyl, František Škroup. Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. Čtvero obrazů ze života pražského. 1998.
V příspěvku Tylova a Škroupova operetta aperta na Symposiu o životě a díle Josefa Kajetána Tyla Ivo Osolsobě uvádí: "...komunikační portrét Prahy kreslený Tylem a Škroupem zahrnuje ovšem i takové rysy, jako je užívání různých makaronských směsí češtiny s němčinou či jakési česko-německé lingua franca, jíž mluví o němčinu se pokoušející Mastílková,...Tyl a Škroup velice dobře vědí, že do role "němčinou prostrkané a proflekané češtiny" nemohou obsadit nic jiného než ...češtinu zapáchající němčinou"; z toho tedy nesnadnost pochází, že spisovatel frašky ne tak z kněh jako z lidu čerpati ...musí...".
Zdroj: Monology o Josefu Kajetánu Tylovi. Praha: Univerzita Karlova, 1993.
Domníváme se, že slova, která zmiňujete, by mohla být zkomoleniny z německého jazyka.
Basetl bude nejspíš violončelo (internet v jednom odkazu zmiňuje i kontrabas) a dodis je spojení předložky do- a dis - znamená toninu dis (asi moll, je-li psána s malým písmenem d; nejspíš to ale v tomto případě nehraje roli). Z textu totiž vyplývá (...budeme spolu do jiného tónu rozprávět): bruč (mluv, vyprávěj), děravá baso (kontrabas/čelo,(bason - fagot) v tonině dis nebo-li říkej si co chceš....dál je pak jen expresivní použítí tvarů zabasetluju, dodis, dodisata
Čerpáno z: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Josef Dobrovský: Deutsch-böhmisches Wörterbuch, Praha 1821.
Strany zdroje: II/382
Violoncell, n. wiolončelo, baſetl.
https://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php?hledej=Hledej&heslo=basetl&where=hesla&zobraz_ps=ps&zobraz_cards=cards&pocet_karet=3&numcchange=no&not_initial=1
Další odkaz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fidlova%C4%8Dka_aneb_%C5%BD%C3%A1dn%C3%BD_hn%C4%9Bv_a_%C5%BE%C3%A1dn%C3%A1_rva%C4%8Dka
KROUTIL (uši si zandavaje):
"Čechové - ! zasmolte jí hrdlo! Skály se pukají – to je čeština!"
S dotazem se můžete obrátit i na Ústav pro jazyk český AV ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html nebo na Ústav pro českou literaturu AV ČR https://ucl.cas.cz/o-knihovne/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu