Význam slov vřídlo, zřídlo
Text dotazu
Dobrý den, moc ráda bych věděla jaký význam má slovo zřídlo a vřídlo. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Slova vřídlo a zřídlo mají naprosto stejný význam. Znamenají přirozené vyvěrání spodní vody na zemský povrch, pramen, místo vyvěrání. Geologicky "vývěr hmot kapalných, plynných nebo emanačních a jejich směsí"
Liší se pouze užitím - vřídlo je uváděno jako slovo knižní.
Zřídlo je také uváděno ve významu "základ, počáteční zdroj něčeho, původní příčina něčeho" ("Její přítomnost mu byla zřídlem života."), toto užití je však knižní.
Informace jsme čerpali z:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1951 - 1953.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 11:27
Filip píše:
Středa 01.07.2015 21:49
Vřídlem označujeme vývěr podzemní vody s teplotou přesahující 50 °C.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu