Význam slov "pejřka, bréče, nevrdlouhat"
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o vysvětlení významu těchto slov do českého jazyka v knize K. Poláčka: pejřka, bréče, nevrdlouhat.
Odpověď
Dobrý den,
podle Slovníku jazyka českého znamená
- pejřka,-y lid. pýřavka, výraz je odvozen od slova pýří = vláknina (jako pýr)
- bréče, brečky (příslovce) = s brekem, s pláčem
- vrdlouhat = drze, nesmyslně lhát (v hrdlo lháti),někdy také ve významu vypravovat něco zajímavého, i třeba smyšleného, opakem je nevrdlouhat.
zdroj
Fr. Trávníček : Slovník jazyka českého. Praha : Slovanské nakladatelství 1950 Příruční slovník jazyka českého, Praha : ČSAV 1941-1943
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.11.2011 09:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu