Význam rčení
Text dotazu
Dobrý večer, prosím Vás o vysvětlení významu rčení: Co bylo, je smazané. Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo vyhledat toto rčení v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se příslovími a rčeními. Ale domníváme se, že jeho význam je vcelku zjevný. "Co bylo, je smazané." Tzn., že se zapomene se na minulost, na nějaké špatnosti, které si mezi sebou ti, kterých se to týká, udělali. Vše je odpuštěno a může se začít znovu.
Projité zdroje:
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 1. vyd. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1.
* POKORNÝ, Jindřich. Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 1. vyd. Praha : Albatros, 1976.
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. díl. 1. vyd. Olomouc : ALDA, 1996. ISBN 80-8600-30-7.
* KUŤÁKOVÁ, Eva; MAREK, Václav; ZACHOVÁ, Jana. Moudrost věků : Lexikon latinských výroků přísloví a rčení. Praha : Svoboda, 1994. ISBN 80-205-0401-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 11:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu