Význám/původ příjmení Sokolíček
Text dotazu
Dobrý den, hledám původ/význam příjmení Sokolíček. V 17. století byla na území Česka jen jedna rodina s tímto jménem, v rodině koluje legenda, že rod pochází původně z Ukrajiny. Největší výskyt je na Vysočině, kde se zároveň hodně objevují jména Sokol, Sokolík, Sokolovský.
Odpověď
Dobrý den,
dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31.12.2016 v České republice 35 mužů s příjmením Sokolíček a 39 žen s příjmením Sokolíčková (https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=92896&typ=prijmeni).
Jméno je nejvíce koncentrováno na Vysočině, ale též v Moravskoslezském kraji (Karviná).
Slovník Naše příjmení uvádí původ jména Sokol od slova sokol = dravý pták nebo od místního jména Sokolovec, Sokolovice; podoby jména Sokola, Sokolák, Sokolář, Sokolíček, Sokolík, Sokolovský.
Encyklopedie Jména tajemství zbavená zahrnuje jména Sokol (další podoby Sokolák, Sokolář, Sokoli, Sokolíček, Sokolík, Sokolínský, Sokolev, Sokolovič, Skolovski[ý], Sokolowski) především do kategorie jmen "podle vlastností tělesných a duševních". Z těch prvních to mohl být např. nos dotyčného podobný zahnutému zobáku dravce. Obecně se jedná o charakteristiku "bystrého, rychlého, statného i statečného mladého muže". Na Slovensku byl "sokolem" nazýván "smělý a udatný mládenec". Někteří Sokolové dostali svá příjmení od jmen místních, např. pocházeli ze vsi se sokolem v názvu nebo z domu se sokolem na domovním znamení. Někteří mohli být i sokolníci.
Co se týče původu Vaší rodiny a zdali rod pochází z Ukrajiny, bude asi třeba prověřit genealogicky. Původ jména tomu moc nenapovídá. Bohužel takové informace nejsme schopni zjistit.
Použité zdroje
https://www.nasejmena.cz
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897 MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.03.2019 10:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu