Význam přísloví
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět jaký význam
mají tato přísloví: Co na srdci, to na jazyku. Mám to na jazyku.
Mluví, co mu slina na jazyk přinese. Umí držet jazyk za zuby. Má duši
na jazyku. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zde jsou významy Vámi zadaných rčení:
Co na srdci, to na jazyku: být upřímný v řeči
Mám to na jazyku: chtít něco říct, ale nevědět jak, nemoci si na to vzpomenout
Mluví, co mu slina na jazyk přinese: mluvit bez rozvahy, páté přes deváté
Umí držet jazyk za zuby: mlčet, zachovávat tajemství, utajovat své mínění
Má duši na jazyku: býti na umření, ležeti na smrtelné posteli, umírat, dokonávat / býti upřímný
Použitý zdroj:
Zaorálek, Jaroslav, 1896-1947. Lidová rčení. zpracoval Jaroslav Zaorálek. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
20.08.2012 11:11
Anonym píše:
Čtvrtek 12.11.2020 16:56
co znamená má ostrý jazyk jako břitva
PSK - admin píše:
Pátek 13.11.2020 10:20
Dobrý den,
přirovnání 'jazyk ostrý jako břitva', chápeme jako - je výřečný, umí rychle a pohotově reagovat (odpovědět); domníváme se, že může být chápáno ale i jako uštěpačný, ironický...
Říká se také , že má dobrou 'vyřídilku'
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu