Význam přísloví
Text dotazu
Potřeboval bych znát vysvětlení těchto přísloví :
Nové koště dobře mete.
Na hrubý pytel hrubá záplata.
Nemusí pršet, stačí když kape.
I mistr tesař se utne.
Dobrá rada nad zlato.
Láska prochází žaludkem.
Láska hory přenáší.
Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš.
Každý chvilku tahá pilku.
Šaty dělají člověka.
Stará láska nerezaví.
Starého psa novým kouskům nenaučíš.
Starého psa novým kouskům nenaučíš.
Potrefená husa se vždycky ozve.
Zvyk je železná košile.
Všude dobře doma nejlépe.
Trpělivost růže přináší.
Učený z nebe nespadl.
Práce šlechtí člověka.
Risk je zisk.
Všechno zlé je k něčemu dobré.
S čím kdo zachází, tím také schází.
Opakování je matka moudrosti.
Kdo nehraje, nevyhraje.
Víc hlav - víc rozumu.
Lehce nabyl, lehce pozbyl.
Sytý hladovému nevěří.
Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.
Proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.
Nejlepší obranou je útok.
Odvážnému štěstí přeje.
Na každého jednou dojde.
Líná huba holé neštěstí.
Kuj železo, dokud je žhavé.
Kdo šetří má za tři.
Co se v mládí naučíš, v stáří jako když najdeš.
Co nemáš sám rád, nečiň druhému.
Bez peněz do hospody nelez.
Kdo dřív přijde, ten dřív mele.
Kdo rychle dává, dvakrát dává.
Tichá voda břehy mele.
Jablko nepadá daleko od stromu.
Vojna není kojná.
Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Bez práce nejsou koláče.
Komu se nelení, tomu se zelení.
Jednooký mezi slepými králem.
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem.
Pod svícnem bývá tma.
Boží mlýny melou pomalu, ale jistě.
Dvakrát měř, jednou řež.
S poctivostí nejdál dojdeš.
Sytý hladovému nevěří.
Ruka ruku myje.
Kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc.
Výjimka potvrzuje pravidlo
Za dobrotu na žebrotu.
Práce šlechtí člověka.
Čistota půl zdraví.
I mistr tesař se utne.
Co není v hlavě, musí být v nohách.
Peníze kazí lidi.
Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.
Všude dobře doma nejlépe.
Starého psa novým kouskům nenaučíš.
Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.
Strach má velké oči.
Co oči nevidí, srdce nebolí.
Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.
Chytrému napověz, hloupého trkni.
Kam nemůže čert, nastrčí ženskou.
Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe.
Na každém šprochu pravdy trochu.
Práce kvapná, málo platná.
Mluviti stříbro, mlčeti zlato.
Oko za oko, zub za zub.
Zdi mají uši.
Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Pes který štěká, nekouše.
Bližší košile než kabát.
Naděje umírá poslední.
Kdo lže ten krade.
Kdo seje vítr, sklízí bouři.
Nevědomost hříchu nečiní.
Když se kácí les, létají třísky.
Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.
Odpověď
Dobrý den,
Služba Ptejte se knihovny ráda pomůže všem tazatelům a pokusí se jim co nejvíce vyjít vstříc a najít požadované informace (samozřejmě v souladu s pravidly používání služby, viz https://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla. Ovšem zodpovědět význam takřka 100 přísloví je nad možnosti služby PSK.
Některá přísloví již služba zodpovídala, např.:
* Bez práce nejsou koláče. Práce šlechtí. Umí vzít za práci. Práce mu jde od ruky - http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/vysvetleni-prislovi
* Pýcha předchází pád -
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vyznam-prislovi-1
* Darovanému koni na zuby nekoukej. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Kdo seje vítr, sklízí bouři -
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/prislovi
* Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Nehas co tě nepálí. Nové koště dobře mete - http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/prislovi/
Tato a mnohá další přísloví naleznete v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv), do vyhledávacího okna stačí zadat slovo "přísloví" a zobrazí se Vám přibližně 50 výsledků.
Pokud byste zde hledané přísloví nenalezl, doporučujeme Vám následující publikace:
* ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.
* ČERMÁK, František a kol. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. Vyd. 1. Praha: Academia, 1983. 492 s.
* ČERVENÁ, Vlasta, ed. aj. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1988. 511 s.
* ČERMÁK, František aj. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy slovesné. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 2 sv. ISBN 80-200-0503-X.
Dostupnost knih ve fondu českých knihoven zjistíte v Souborném katalogu ČR na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc.
Další doručenou literaturu naleznete také u odpovědí v archivu služby PSK.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 15:16
nine píše:
Úterý 19.05.2020 14:55
dobré stranky
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu