Význam přímení Vosátka či Berbr
Text dotazu
Dobrý den,
jelikož jsem hledala snad všude, ale bohužel nemohu nikde nic najít, obracím se na Vás s prosbou o pomoc při vyhledání významu příjmení VOSÁTKA a BERBR.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vosátka/ Vosátková vzniklo ze zdrobněliny apelativa ( = slovo obecného významu) osada, které ve starém významu znamená lid, společnost, osazení. Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, v České republice 804 osob s příjmením Vosátka/ Vosátková. Z toho 361 mužů a 443 žen. Nejčastěji pak v Praze, Benešově, Vlašimi, či Říčanech.
Ale příjmení Berbr/ Berbrová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. V roce 2011 žilo v České republice pouze 56 osob s příjmením Berbr/ Berbrová. Pravděpodobně tento nízký výskyt zmíněného příjmení na území České republiky zapříčinil, že nebylo dané příjmení zařazeno do žádných z níže uvedených příruček, zabývajících se vznikem a původem příjmení. Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2012 08:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu