Význam příjmení Zifčák
Text dotazu
Dobrý den, snažím se nalézt význam příjmení Zifčák, budu rád za jakoukoliv pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Příjmení Zifčák patří do skupiny příjmení vzniklých z osobních jmen, kdy základ příjmení tvoří některé z křestních jmen, které se na území ČR hojně vyskytovala po staletí (např. jména apoštolů a světců). V případě příjmení Zifčák je základem hebrejské osobní jméno Jóséph, což znamená „nechť bůh přidá, bůh rozhojní“.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.)
Z tohoto základu jsou pak odvozeny další podoby příjmení ovlivněné domáckou podobou osobního jména Jozef, jako například Josefčák, Jozefčák a nakonec také Zifčák.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 252 výskytů příjmení Zifčák v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Zif%C4%8D%C3%A1k/hustota/.
Tématice původu příjmení se věnuje také pořad Českého rozhlasu. Připojujeme odkaz na epizodu věnující se příjmení Jozefy, které má svůj původ ve stejném osobním jménu jako příjmení Zifčák: https://dvojka.rozhlas.cz/jozefy-7546919.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.04.2022 12:33
Zifčák píše:
Úterý 23.01.2024 16:45
Dědeček přišel z Rumunska jako Zifciak
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu