význam příjmení Vitt
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jde zjistit původ a význam příjmení Vitt(prý je
to italského původu ale nevím to přesně).
Odpověď
Dobrý den,
dle badatele Josefa Beneše je příjmení Vitt / Witt poněmčenou variantou příjmení Vít, které vzniklo z osobního jména ve stejném znění.
Jméno Vít je patrně latinského původu (z "vitus"), jeho význam ovšem není jasný (nejčastěji se vykládá jako "živoucí, veselý", někdy také "rád"). Bývá také odvozováno z němčiny a to buď s významem "široký" (z "wit") nebo "lesní" (z "witu").
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 28. 5. 2007) žije na území ČR 11 mužů a 18 žen s příjmením Vitt / Vittová; 27 mužů a 37 žen s příjmením Witt / Wittová.
Zdroje:
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998
Knappova, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.07.2009 15:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu