význam příjmení Trumpeš
Text dotazu
Dobrý den, jaký je prosím význam jména Miroslav a příjmení Trumpeš. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Miroslav je slovanského původu. Lze je vyložit jako „slavný mírem“, „slavící mír“, „mírumilovný“, „proslulý mírumilovností“. Obdobný význam má i jméno Slavomír. V neslovanských jazycích by se za ekvivalenty dalo považovat jména Friedrich (Bedřich) nebo Ireneus. Miroslav je jedním z nejfrekventovanějších jmen v Česku, jež bylo užíváno už ve staré češtině.
Informace o původu příjmení Trumpeš v nám dostupných zdrojích bohužel chybí. Zdá se ovšem, že má toto příjmení souvislost se středohornoněmeckým slovem „trumpe“, které bylo používáno pro označení hudebních nástrojů – trouby a bubnu
Zdroje:
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998.
Knappová, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat?. Praha : Academia, 2010.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2013 13:45
pavel píše:
Neděle 16.04.2017 17:52
dobrý den, příjmeni Trumpeš...vzniklo z francouzského Trompe, kdy po bitvě u Slavkova tady zůstali nějací Francouzi a Trumpeš je počeštěno...těch jmem je více tady na Moravě...
zdravím Pavel
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu