Význam příjmení Štafa
Text dotazu
Dobrý den ,
v souvislosti s expanzí sociálních sítí jsem se na sítí zajímal podíval o
lidi stejným nebo podobným příjmením jako mám já - ŠTAFA. Existuje v
různých variantách - Stafa i české Štafa, Staffa i české Štaffa ...
Můžete mi prosím pomoci určit původ tohoto příjmení ? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Štaf, Štaff, Stáf, Štafa, Štaffa, Štafek, Štafen aj. byla dle knihy Naše příjmení odvozena od slova štaf = kus, díl, tyčové železo, popřípadě od slovenské podoby křestního jména Štěpán = Štefan (jméno řeckého původu - Stephanos = "věnec, ověnčený, vítěz").
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 96 mužů a 114 žen s příjmením Štafa/Štafová.
Literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2009 08:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu