význam příjmení Sochůrek
Text dotazu
Jaký je původ a význam příjmení Sochůrek?
Odpověď
Dobrý den,
význam příjmení můžete najít v těchto knihách:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Příjmení Sochůrek, dle Moldanové, pochází ze slova sochor = silná tyč; přeneseně = velmi silný člověk. Sochůrek je zdrobnělina příjmení Sochora.
Další varianty příjmení: Sochor, Sochora, Sochorec, Sochorek, Sochorovský.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna) .
Pro zajímavost četnost příjmení Sochůrek dle statistiky MVČR ke dni 15.7.2009 je 313
(http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx).
Jestliže vás zajímá výklad osobních jmen, tak můžete nahlédnout do těchto knih:
*BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003.
*KNAPPOVÁ, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
*RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd. Praha : Libri, 2000.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2010 11:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu