Význam příjmení Smeykal
Text dotazu
význam a vznik příjmení Smeykal
Odpověď
Dobrý den,
příjmení "Smejkal, Smeykal" bylo odvozeno ze slova smýkat. Dle knihy "Jména tajemství zbavená" mohlo příjmení vzniknout z následujících významů slova:
"Smýkati, jak ukazují staré doklady, bylo i synonymem pro smekati. Tedy někdo, kdo se smekl, uklouzl, ale muselo to smeknutí, uklouznutí či pochybení být opravdu pořádné, aby přešlo na postiženého v podobě trvalé přezdívky. Smýkání nebo smekání se týkalo i snímání klobouku na znamení uctivosti apod. Mohlo tedy jít o člověka, který se tvářil před každou autoritou poníženě, a přehnaně smekal. (...) Dokonavé smeknout mělo  rovněž konkrétní význam vypustit psí smečku, ale přeneseně i poštvat na někoho, nasazovat na něj apod. Tedy "poštívač", "pomlouvač", "štváč", pletichář?
Mohl to být také nepříliš dobrý kočí, který neustále koňmi šmejkal, trhal otěžemi, práskal bičem a němým tvářím neustále nadával. Ale sloveso smýkat/smejkat/šmejkat se užívalo i při fyzickém zacházení s člověkem: tahat ho po zemi, vláčet, trhat jím, lomcovat apod. (...) Dalším staročeským významem slovesa "šmejkati se" bylo také toulat se, potulovat se. (...) Jungmann v jednom případě překládá náš výraz do němčiny také jako grübeln = dumat, hloubat, přemýšlet."
Ke dni 9. 5. 2007 žilo v České republice 15 mužů a 15 žen s příjmením Smeykal/Smeykalová.
Použitá literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu