Význam příjmení Šandera
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zaptat na původ jména
Šandera?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
význam příjmení můžete najít v těchto knihách:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
První zmínka o příjmení Šandera, dle Moldanové, pochází z roku 1379-82.
Vzniklo ze slova (k)šanda = popruh; též ze středohornoněmeckého schande = jednání hodné studu; nebo z místního jména Žandov u Ústí n. Labem, něm.
Schanda. Nebo také ze slovanského šandrkovat = plýtvat.
Další varianty jména: Šanda, Šandara, Šandor, Šándor, Šaněk, Šaník.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Jestliže Vás zajímá výklad osobních jmen, tak můžete nahlédnout do těchto
knih:
*BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003.
*KNAPPOVÁ, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
*RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd.
Praha : Libri, 2000.
Pro zajímavost četnost příjmení Šandera dle statistiky MVČR ke dni 15.7.2009 je 425 (http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2010 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu