Význam příjmení Saliger
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mne význam do nedávna pro mě neznámého příjmení Saliger.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Saliger není bohužel uvedeno v žádní knize, která se zabývá výkladem významu příjmení, a které máme k dispozici (jejich přehled v seznamu použité literatury). S dotazem se můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde Vám jazykoví odborníci jistě podají přesnou odpověď.
Pro zajímavost Vám uvádíme statistické informace o četnosti příjmení v ČR. Podle stránek www.kdejsme.cz žije v ČR 16 mužů a 22 žen s příjmením Saliger/-ová; nejčastěji v oblasti Rychnova nad Kněžnou, Opavy, Jeseníku či Karlových Varů.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.05.2013 12:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu