Význam příjmení Řezáč a Bína
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě původ příjmení a proto se obracím na vás.Chtěla bych,zda byste
byli tak laskavi a vysvětlili mi dvě příjmení,která mě zajímají.Je to
příjmení Řezáčová a ještě mě zajímá příjmení Bínová.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Řezáč bylo ve většině případů odvozeno ze zaměstnání, které jejich nositel vykonával. Mohlo se jednat o řezání řezanky, slámy, dřeva, o truhláře či řezbáře nebo o osoby, které vyřezávaly (vyklešťovaly) zvířata.
Řezáč je též pojmenování pro ptáka chřástala (dle tohoto ptáka mohl být přezdíván člověk s hlasovými problémy).
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 1980 mužů a 2121 žen s příjmením Řezač/Řezačová.
Příjmení Bína bylo odovzeno z křestního jména Benedikt. Toto křestní jméno je latinského původu a znamená "požehnaný, blahoslavený".
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 885 mužů a 987 žen s tímto příjmením.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 07:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu