význam příjmení Pucholt
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o původ a význam příjmení Pucholt.
Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pucholt je jednou z variant příjmení Puchoň (dále např. Puchta), které je odvozeno z osobního jména Puchoměr příponou -oň. Informace o tomto jménu bohužel nejsou v žádné příručce o původu jmen uvedeny. V etymologických slovnících lze dohledat pouze význam slova "puch", který je dvojí. Jednak znamená prachové peří (praslovanský původ, v souvislosti s "podpoušťka" = prachové peří zbylé po oškubání); jednak označuje zápach, základ pu-ch = foukat, vdechovat; též souvislost asi s puchnouti = otékat, v té souvislosti i opuchlý či puchýř. Druhá část jména -měr pochází od slovesa "měřiti".
Pro jasnější vysvětlení původu jména můžete využít Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (viz www.ujc.cas.cz).
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Vyd. 4., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 978-80-200-1349-1.
HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2011 09:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu