význam příjmení Prošek
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se prosím dozvědět význam
příjmení případně překlad do Angličtiny.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení, které jste do formuláře pro zadání dotazu uvedl do kolonky "Vaše jméno", nesouhlasí s příjmením, kterým jste se podepsal za textem dotazu, nicméně naštěstí mají obě podobný výklad. Příjmení Prošek vzniklo jako zdrobnělina z osobního jména Proch (první zmínky 1384 Proch linicida, 1390 uxor Prokopii linicidae), které bylo odvozeno ze staročeského osobního jména Prokop, v tomto jméně mají základ obě příjmení - Prokeš i Prošek. Jméno Prokop pochází z řeckého Prokópios (latinsky Procopius), vykládá se buď (z řec. prokoptó) jako "cestu razící; průkopník", přeneseně "zdárný, prospívající", nebo (z řec. prokópos) jako "připravený k boji, pohotový".
Příjmení se v překladových slovnících bohužel nevyskytují, ani u jména Prokop jsme nenalezli anglický ekvivalent.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení žilo ke dni 9.5.2007 na našem území 901 mužů a 1015 žen s příjmením Prošek/Prošková a 2544 mužů a 2680 žen s příjmením Prokeš/Prokešová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 148. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 205. ISBN 80-86328-10-4.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 233. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 12:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu