Význam příjmení Pozdíček, Dostál, Faksa, Dokoupil, Čep, Ambrož, Melhuba
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu a významu níže uvedených příjmení jež mám v předcích.
- Pozdíček případně Pozdíšek
- Dostál
- Faksa
- Dokoupil
- Čep
- Ambrož
- Melhuba
Odpověď
Dobrý den,
informace o původu příjmení Pozdíček a Pozdíšek v příručkách o etymologii českých příjmení chybí. Dá se ovšem předpokládat, že toto příjmení vzniklo ze slova „pozdní“ (se zjednodušenou výslovností: „zdn“ → „zd“). Původně mohla podobná přezdívka označovat člověka, který chodí pozdě nebo dítě narozené v pokročilém věku rodičů.
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 15. 7. 2009) žije na území ČR 30 mužů a 27 žen s příjmením Pozdíšek / Pozdíšková. Příjmení Pozdíček se v těchto statistikách nevyskytuje vůbec.
Příjmení Dostál vzniklo z příčestí slovesa „dostat“  ve významu „obdržet“ nebo i v starším významu „dostát (slibu)“, tj. „dodržet (slib)“. Je to jedno z nefrekventovanějších českých příjmení (současně 47. nejčastější u mužů, 45. nejčastější u žen), dle statistik MV ČR nosí je 6272 mužů a 6600 žen.
Příjmení Dokoupil vzniklo zřejmě z příčestí slovesa „dokoupit“. Dle statistik MV ČR žije na území ČR 1115 mužů a 1174 ženy s tímto příjmením.
Příjmení Čep pochází ze slova „čep“, které označuje zátku sudu nebo část hřídele. Podobný původ mají příjmení Čepák a Čepán. Dle statistik MV ČR žijí na území ČR 252 muži a 340 žen s příjmením Čep / Čepová.
Příjmení Ambrož vzniklo z osobního jména ve stejném znění (z řeckého „ambrosios“ – „nesmrtelný, božský“). Podobný původ mají příjmení Ambros, Ambrosek, Ambrozek, Ambruz, Ambrůžek. Dle statistik MV ČR současně žije na území ČR 1038 mužů a 1095 žen s příjmením Ambrož / Ambrožová.
O původu příjmení Melhuba jsme konkrétní informaci nenašli. Je možné, že se jedná o zkomoleninu příjmení Melhuber. Badatel Josef Beneš ve své stati Německá příjmení u Čechů řádí toto příjmení k příjmením odvozeným od středohornoněmeckého „huobe“ – „lan“ a „huober“ – „celolaník“. Dle statistik MV ČR žije na území ČR 20 mužů a 23 ženy s příjmením Melhuba / Melhubová.
Informace o původů příjmení Faksa v nám dostupných zdrojích chybí. Dle statistik MV ČR současně žijí v ČR 74 muži a 76 žen s tímto příjmením.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna; e-mail: poradna@ujc.cas.cz).
Zdroje:
Moldanova, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Beneš, J.: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Turkyně, 1998.
Knappová, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu