Význam příjmení Pešík
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na význam příjmení Pešík. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Pešík se pravděpodobně vyvinulo z domácí podoby jména Petr.
Stejně tak je tomu je například u příjmení Peš, Pešák, Peša, Pešan, Pešat, Pešát, Pešata, Pešek, Pešice, Pešička.
Mates (2002) uvádí, že není vyloučeno, že uvedená příjmení se pojí s německým výrazem Pech =smůla. Není proto vyloučeno, že zdrobnělina Pešík se dá vysvětlit jako přezdívka pro „malého smolaře“, přičemž se může jednat o význam ve smyslu smolař-nešťastník, tak o prodavače smůly.
Dle statistik ministerstva vnitra se v ČR nachází 117 mužů s tímto příjmením a to zejména v okrese Kralovice.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pe%C5%A1%C3%ADk/hustota/
Zdroje:
•         MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
•         MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
Všechny uvedené publikace můžete vyhledat přes Souborný katalog ČR, kde se Vám zobrazí, v jakých knihovnách je možné si dokumenty vypůjčit.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.04.2017 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu