Význam příjmení Moc a Maděra
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původní význam přijení Moc
a Maděra. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Moc, dle Moldanové, vzniklo z německého nářečí za Matz - domácí podoba osobního jména Matthias a Matthäus = Matěj a Matouš; též z bavorského slova Motz = skopec. Další podoby jména: Mocák, Mocek.
Příjmení Maděra, dle Moldanové, pochází ze staré varianty národostního jména Maďar; nebo z slova maděra = vysoká čepice nebo tanec. Další varianty jména:
Madera, Maděránek, Maděrič, Maděrka.
To samé dle Kotíka, příjmení naznačující rod, původ, bydliště. Viz:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=3945961&mcp=&idpi=22526
660&author=.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Moc dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
571 a příjmení Maděra 577
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 10:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu