Význam příjmení Mlíkovský a Nádherný
Text dotazu
Prosím o vysvětlení původu příjmení "Mlíkovský" a
"Nádherný", děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mlíkovský, dle Moldanové, pochází z místního jména Mlékovice, lidově Mlíkovice, u Kouřimě a Neveklova.
Příjmení Nádherný, dle Kotíka, označuje lidskou vlastnost.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pro zajímavost četnost příjmení Mlíkovský dle statistiky MVČR ke dni
15.7.2009 je 15 a příjmení Nádherný 28
(http://www.mvcr.cz/soubor/cet-pr-m2009-xls.aspx).
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 07:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu