Význam příjmení Lisý, Bílek
Text dotazu
Prosím o infomaci, jaký význam má příjmení Lisý -
Lisá.
A také Bílek .
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Lisý bylo odvozeno od příjmení Lis (= z nářečního označení lišky), původ může být odvozen také od slova obecného významu "lis" = přístroj k lisování. Příjmení Lisý, podobně jako např. Lisec nebo Lisoň může být psáno také s "-y", příjmení Lysý odvozeno od přídavného jména "lysý" = holý, plešatý.
Příjmení Bílek bylo odvozeno od příjmení Bíl (staročeská podoba Biel, první zmínka pochází z r. 1400 Mixiconis Beyl, 1403 pak M. Albi), jmenného tvaru přídavného jména "bílý", přidáním přípony pro zdrobněliny -ek. Z několika osob v jedné lokalitě zvaných Bíl patřilo přízvisko Bílek osobě mladší (například Bílovu potomku) či menší postavy, případně chudší apod. Osoba s příjmením Bílek mohla mít také nápadně bílou pleť, neobyčejně bílé vlasy apod. Pozdější pojmenování mohlo být i "podle původu", tedy z některého místního jména.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území
399 mužů a 424 žen s příjmením Lisý/Lisá a 4413 mužů a 4673 žen s příjmením Bílek/Bílková.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 30, 31, 107, 109. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. Str. 25-26. ISBN 80-86328-10-4.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 10:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu