Význam příjmení Křivánek a Franěk
Text dotazu
Žádám o údaje o příjmení Křivánková a Franěk.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Křivánek, dle Moldanové, pochází z přídavného jména křivý, nebo také z názvu ptáka skřivana. Další varianty jména: Křiva, Křiváček, Křivák, Křivan, Křivanec.
Příjmení Franěk, podle Moldanové, vzniklo z domácí podoby osobního jména František. Další podoby jména: Fráně, Franěc, Franek. Jméno František, jak uvádí Knappová, je italského původu. Pochází od sv. Františka z Assisi (rozeného Giovanni Bernardone), kterého otec nazýval v dětství pro jeho znalost francouzštiny "Francesko" tj."Francouzek". Základem je germánské
frank(o) = "svobodný muž".
Použité zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pro zajímavost četnost příjmení Křivánek dle statistiky MVČR ke dni
15.7.2009 je 2066 a příjmení Franěk 1360 (http://www.mvcr.cz/soubor/cet-pr-m2009-xls.aspx).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu