Význam příjmení Krejcar, Ondrák,...
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych znát význam příjmení
Krejcarová, Ondráková, Gelanová a Padevětová.
Odpověď
Dobrý den,
význam příjmení můžete najít např. v těchto knihách:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Příjmení Krejcar, dle Moldanové, pochází z přejatého slova krejcar, německy Kreuzer = peníz; další podoby jména: Krajcar, Krajce, Krejcárek.
Příjmení Ondrák, dle Moldanové, vzniklo z osobního jména Ondřej, řecky Andrea = mužný, statný, odvážny, též jméno jednoho z apoštolů. Další varianty jména: Onderka, Ondrejka, Ondruch, Ondrušek, Ondrejček apod.
Příjmení Gelan jsme v našich zdrojích nedohledali, pouze příjmení Gela, které dle Kotíka, označuje hlupáka (na Moravě), viz
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.doid=3946002&mcp=&idpi=225267
42&author= .
Příjmení Padevět, dle Kotíka, je jiná forma jména Pudivítr. Ve slově pud, puditi bývala nosovka, viz
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=3945998&mcp=&idpi=22526
734&author= .
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení  Krejcarová dle statistiky MVČR ke dni
15.5.2007 je  460, Ondráková je 377, Padevětová je 233, příjmení Gelanová ve statistice není
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_zeny.xls).
Četnost mužských příjmení dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 najdete zde:
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/cet
_prijm_muzi.xls.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 09:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu