Význam příjmení Klingora
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaky je význam a
původ příjmení KLINGORA?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Klingora, dle Moldanové, vzniklo z místního jména Klinge apod.; též z německého slova Klinge = čepel, želízko; nebo německé Kliner = mečíř.
Další varianty jména: Kliner, Klink, Klinka, Klinkáček, Klinera, Klinko, Klinkovský.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Klingora dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je 21 (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu