Význam příjmení Kliment
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc s domácím úkolem pro
čtvrťáka: jakého původu či významu je příjmení Kliment. Můžete nám prosím
poradit, kde se případně dají tyto inormace shánět? V jakých moudrých
knihách?
Odpověď
Dobrý den,
význam příjmení můžete najít v těchto knihách:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Příjmení Kliment, dle Moldanové, pochází ze slovanské podoby osobního jména Klement. Jméno Klement je z latinského Clemens = vlídný, laskavý, milostivý.
Další varianty jména: Klim, Klím, Klima, Klíma, Klimáček, Klimák, Klokánek, Klimant, Klimas apod.
Pokud vás zajímá výklad osobních jmen, tak můžete nahlédnout do těchto knih:
*BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003.
*KNAPPOVÁ, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
*RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd.
Praha : Libri, 2000.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Kliment dle statistiky MVČR ke dni 15.7.2009 je 867 (http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2010 08:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu