Význam příjmení Kejř a Nykodým
Text dotazu
Dobrý den , mohl bych se zeptat jak vzniklo
příjmení Kejř a příjmení Nykodým ? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kejř, dle Moldanové, pochází asi z německého slova Kirsch = třešně, nebo z německého Kürsch = kožich.
Příjmení Nykodým, dle Moldonové, pochází z osobního jména Nikodém. Podle Janova evangelia Nikodém pohřbíval Krista. Z řečtiny Nikodém = vítězný lid.
Další varianty jména: Nykodem, Nykodym, Kodym, Kodýmek a Kodíček.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Kejř dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
147 a příjmení Nykodým 245
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 08:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu