Význam příjmení Kalinovič, Klainovič
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení Klainovič. Děkuji
Poznámka zpracovatele dotazu: tazatel v názvu e-mailu uvedl jméno Kalinovič
Odpověď
Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda-li pátráte po informacích vztahujících se k příjmení Kalinovič nebo Klainovič.
K příjmení Kalinovič jsem nalezla pouze:
KALINA. 235. nejrozšířenější příjmení. Obec Kalenice, pův. Kalinice (o. Strakonice). Blízká příbuzná jména: Kalenička, Kalináč, Kaliňák, Kalinec, Kalinič, Kalinin, Kalinka, Kalinovský, Kalinský. Výklad původu: Mnozí soudí že "kalina" patřila ke starým slovanským ochranným jménům. (...) V dřívějších dobách se tyto keře - kalina je označení nejen rostliny samé, ale i jejich plodů, červených kuliček - prý pěstovaly bezmála v každé zahrádce nebo před chalupou (...). "Kalinina" se nazývalo jídlo z těchto kuliček (...). Pokládali je rovněž za léčivé. Kdo jejich účinek obzvlášť vychvaloval a "propagoval", mohl se stát rovněž Kalinou.
(...) značka pro text, který jsem pro účely této odpovědi vynechala!
Zkráceně citováno z publikace:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha : Epocha, 2002, s. 113-114. ISBN 80-86328-10-4.
Podobné informace o příjmení Kalina též v publikaci: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004, s. 80. ISBN 80-86781-03-8.
K příjmení Klainovič jsem nalezla pouze:
KLEIN (=něm. "klein" = "malý")
(...) Příjmení Klein patří k těm, jež byla odvozena z "vlastností tělesných a duševních". (...) jako obecné slovo má význam malý, nepatrný, nevýznamný, slabý, povolný, nemužný. (...)
Zkráceně citováno z publikace:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. 1. vyd. Sv. 2. Praha : Epocha, 2003, 139-140. ISBN 80-86328-30-9.
Uvedené publikaci si může registrovaný čtenář Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje rezervovat pro výpůjčku domů prostřednictvím on-line katalogu na http://aleph.svkpl.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 17:16
Radka zahrádková píše:
Pondělí 12.10.2020 14:57
Dobrý den, chtěla bych vědět co znamenalo příjmení Zahrádka. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 26.10.2020 13:04
Dobrý den,
význam příjmení zahrádka pochází z místního jména zahrada a v tomto případě se jedná o zdrobnělinu. Čerpali jsme z díla D. Moldanové, jíž si dovolujeme citovat:
"Zahrada - z MJ; A zahrada = ohrada; původně oplocený kus pole blízko domu
na zeleninu; zahrada stádná = ohrada na dobytek; Zahradecký, Zahrádka (též z MJ, zdrob.), Zahrádko, Zahradský
Zdroj:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu