Význam příjmení - Ibl, Meszároš, Exner
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ a význam příjmení: Ibl,Meszároš a Exner.
Odpověď
Dobrý den,
kniha "Naše příjmení" uvádí u Vámi jmenovaných příjmení následující
vysvětlení:
* Ibl - z německého přídavného jména übel=špatný; snad též německá zdrobnělina z Ubo, tj. domácí podoby osobního jména Ulbert
* Exner - z německého apelativa (tj. slova obecného významu) Öchsner = volák, volař
* Meszáros, Mészárosz, Meszároš, Mézsároš - z maďarského apelativa = řezník
Podrobnější výklad původu příjmení Exner je možné nalézt v knize "Jména tajemství zbavená". Podle této publikace byl Exner člověk, který měl co dělat s voly. Vyjádřeno staršími českými ekvivalenty: "volák, volár, volař, skoták". Patřil k selské čeledi: měl na starost volskou stáj nebo voly pásl; někdo, kdo s nimi jezdil, tedy pracoval (oral, převážel náklady atd.). Nebo je jen poháněl či popoháněl. Exnerem/Volákem byl pravděpodobně pojmenován i ten, kdo s voly obchodoval: kupoval je nebo prodával.
Podle statistiky Ministerstva vnitra
(http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx) žilo k 15.7.2009 v ČR 183 mužů a 170 žen s příjmením Ibl/Iblová, 517 mužů a 585 žen s příjmením Exner/Exnerová a 58 mužů a 74 žen s příjmením Meszároš/Meszárošová.
použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 48, 73, 117. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : příjmení pod mikroskopem. Praha
: Epocha, 2004. s. 189. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu