Význam příjmení Hula
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na význam příjmení Hula. Krátké "u". Nejprve jsem se dočetl, že jde o obdobu příjmení Hůla, což má znamenat lysý, bezvousý. Pak jsem ale zase narazil na text, který tvrdil, že je příjmení odvozeno od veselit se a podobně. Příjmení se vyskytuje na Chodsku - Domažlice a okolí. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že obě Vámi zmiňované varianty jsou možné. Kniha Naše příjmení (Moldanová, 2010, s. 65, 70) poukazuje na odvození od přídavného jména Holý:
"Hol- ze jmenného tvaru přídavného jména holý ve významu lysý, bezvousý, ale také chudý, též = kdo přišel o vše."
Kniha Naše příjmení (Kotík, 1894, s.69) v souvislosti s příjmením Hula uvádí, že přijímení je zřejmě odvozeno od slovesa "hulati":
"Hulati - těkati, veseliti se, dováděti; v ruštině guljať = procházeti se, vesele žíti; odtud hulák. Osadní jména: Hulín, Hulice."
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 65, 70. ISBN 978-80-86781-14-3. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:7f63f440-4017-11e4-bdb5-005056825209
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894, s. 69. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:9f31454d-0027-4c81-9a81-d032c0a792d2
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
03.05.2021 20:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu