Význam příjmení Halota
Text dotazu
Dobrý den, prosím vás o sdělení jaký je původ a
význam příjmení Halota.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Halota není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Nejblíže mu je příjmení Holota, které bylo odvozeno ze staročeského slova holota = psovod, psář (význam sebranka, lůza je až moderní). U příjmení docházelo v průběhu času k různým modifikacím. Není tedy vyloučeno, že v příjmení Holota bylo nahrazeno "o" za "a".
S dotazem na původ Vašeho příjmení se můžete obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR:
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Ke dni 9.5.2007 bylo v České republice  pouze 5 mužů a 11 žen s příjmením Halota/Halotová.
Zdroje:
příjmení uvedeno.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2010 11:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu