Význam příjmení Fojtík
Text dotazu
Prosím o vysvětlení významu příjmení: Fojtík
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Fojtík je odvozené od příjmení Fojt. Slovo fojt má více významů, na
východní Moravě byl takto označován rychtář, někdy též znamenalo svobodník,
ve středověku pak vyšší úředník. K dalším související příjmením patří jména
Fojta, Fojtách, Fojták, Fojtášek, Fojtek, Fojtíček, Fojtl (něm. zdrob.),
Fojtů (příd. jméno přivlastňovací). Fojtík bývalo někdy též označení užívané
pro zástupce fojta nebo také pro obecního sluhu.
Podle knihy "Jména tajemství zbavená" patří příjmení Fojtík do kategorie
"podle stavu a zaměstnání" a je zdrobnělinou základního jména Fojt. Pochází
z německého obecného výrazna Vogt převzatého do češtiny v podobě fojt.
Fojtové byli původně ve středověku vysocí královští (knížecí) úředníci
zastupující feudály ve velkých regionech a vykonávající i soudní pravomoci.
Postupně se omezilo jejich působení na menší okruh v rámci jednoho panství
případně pouze města. Fojtové v některých našich krajích byli vlastně
pouhými rychtáři. Zrobnělé Fojtík mělo někde v Čechách význam zástupce,
náměstek fojta, jinde se tak nazýval dokonce pouhý obecní sluha. V příjmení
některého z dnešních Fojtů či Fojtíků, pokud jeho předkové pocházeli z
vyloženě německého prostředí, se může skrývat i přetvořené křestní jméno
Veith (výslovnost fajt), což je ekvivalentem našeho Víta.
Podle statistiky Ministerstva vnitra
(http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx) žilo k 9.5.2007 v
ČR 2602 mužů a 2649 žen s příjmení Fojtík/Fojtíková.
použité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250
nejčastějších příjmení. Praha : Epocha, 2002. s. 65. ISBN 80-86328-10-4.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 51.
ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 12:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu