význam příjmení Exner
Text dotazu
Prosím o informaci o původu a významu příjmení Exner. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy "Naše příjmení" pochází příjmení Exner z německého apelativa (slova obecného významu) Öchsner = volák, volař. Další informace uvádí kniha "Jména tajemství zbavená ...":
Exner ... prapůvodní tvar měl zřejmě podobu Ochsner, Öchsner. Podstatnou části původního výrazu je německé substantivum Ochs (= vůl). Co to tedy bylo za člověka, kterého nazvali Exnerem? Byl to někdo, kdo měl co dělat s voly.
Vyjádřeno staršími českými ekvivalenty: "volák, volár, volař, skoták".
Patřil k selské čeledi: měl na starost volskou stáj nebo voly pásl; někdo, kdo s nimi "jezdil", tedy pracoval (oral, převážel náklady atd.) Nebo je poháněl či popoháněl (německy Ochsentreiber). Exnerem/Volákem ale byl patrně pojmenován i ten, kdo s voly obchodoval: kupoval je a prodával.
V některých případech mohlo být jméno Exner odvozeno i od německého die Achse = osa, náprava; v tomto případě by se jednalo o velmi specializovaného koláře, vyrábějícího nápravy k selským vozům a kočárům.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 48. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha : Nakladatelství Epocha, 2004. s.188-190. ISBN 80-86328-58-9.
Podle statistiky Ministerstva vnitra ČR bylo v květnu 2007 v ČR 513 mužů a 581 žen s příjmením Exner/Exnerová(http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx) . Další informace o původu příjmení by Vám mohli sdělit pracovníci Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2009 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu