význam příjmení DUNDR
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na význam příjmení
DUNDR. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
význam příjmení můžete najít v těchto knihách:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Příjmení Dundr, dle Moldanové, pochází ze středohornoněmeckého slova donder, německy Donner = hrom.
Další varianty příjmení: Dunder.
Jestliže má příjmení německý původ, tak Vám doporučujeme nahlédnout do knihy Německá příjmení u Čechů.
*BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem : Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
Pokud Vás zajímá více, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Dundr dle statistiky MVČR ke dni 15.7.2009 je 170 (http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx).
Jestliže vás zajímá výklad osobních jmen, tak můžete nahlédnout do těchto knih:
*BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003.
*KNAPPOVÁ, M.: Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006.
*RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 1. vyd. Praha : Libri, 2000.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2010 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu