Význam příjmení Domlátil a jeho historie
Text dotazu
Dobrý den,
pátrám po původu příjmení Domlátil. Jelikož toto příjmení není v republice vůbec časté (výskyt 26x), je problém cokoli zjistit. Mohl bych Vás poprosit o pomoc?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Domlátil pochází ze slovesa ve tvaru příčestí minulého činného. Řada příjmení, která jsou vytvořena tímto způsobem, s předponou do-, znamenají ukončení činnosti. Vesměs se jedná o přezdívky, narážející na určitou událost. Podobně vytvořená příjmení jsou např. Dosadil, Doskočil, Dospěl, Došel, Dotlačil, Dovrtěl, Dozrál, atp.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/  .
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.12.2016 21:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu