Význam příjmení Curzydlo
Text dotazu
Dobrý den, jaký je prosím význam jména Curzydlo? Vím jen, že má původ v Polsku. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, k příjmením cizího původu nemáme k dispozici vhodnou literaturu. Příjmení Curzydlo není uvedeno ani  v nám dostupných publikacích o českých příjmeních. Osob s příjmením Curzydlo/Curzidlová žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o 8 mužů a 6 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Kde Jsme: www.kdejsme.cz ) žijících  ve Zlíně, Havířově, Orlové, Stříbru,  Bohumíně a Ostravě. Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Curzydlo nebylo zařazen do žádné z publikací, jež se věnují výkladu původu českých příjmení.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.08.2012 12:01
Vít Ožana píše:
Neděle 29.01.2017 15:41
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=800
Curzydło - od imienia Cyryl, ze staropolskiego też Cyrul. Formy Cyryl, Cyryl notowane w XV wieku. Imię Cyryl, łacińskie Cyrillus, z greckiego Kyrillos, a to od kyrios ‘pan’; we wschodniej Słowiańszczyźnie przejęte jako Kirył, Kuryło.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu