význam příjmení Božoň
Text dotazu
Jaký je, prosím, význam příjmení Božoň, Božon, Bozon?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Božoň, Bozon ani Božon se nám bohužel nepodařilo vyhledat v níže uvedených, nám dostupných zdrojích zabývajících se původem a významem příjmení. Doporučili bychom Vám tedy abyste se svým dotazem obrátil na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČRhttp://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli být schopni poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost alespoň uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 96 mužů s příjmením Božoň (s věkovým průměrem 41 let) a 91 žen s příjmením Božoňová. (s věkovým průměrem 42 let). Jmena Bozon, Bozonová, Božon, a Božonová se v statistikách ministerstva vnitra České republiky vůbec nevyskytují. Pokud by Vás případně zajímaly i další statistické informace, můžete některé najít např. na zmíněné stránce www.nasejmena.cz.
Zdroje:
http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 10:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu