Význam příjmení Antonyová
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás o radu, jak vzniklo mé příjmení Antonyová, popřípadě jeho původ a
zajímavosti o něm.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Anton/Antony, dle Moldanové, pochází ze staročeského Antoní (jeho dnešní pokračování Antoni a Antony); z latinského osobního jména Antonius = vynikající. Další varianty jména: Antoníček, Antonů, Antonec, Antoch, Antoš, Antošík, Antoška, Antůšek, Antuš, Antek či Antka.
Příjmení Antoš, podle Matese, patří do kategorie těch, jež byla odvozena od jmen osobních (křestních). Je domácí podobou Antonína. Prof. Šmilauer ho řadil mezi nová jména barokní, která došla velké obliby v letech 1560-1860 (spolu s Josefem, Františkem a Karlem). To však neznamená, že se Antonín neobjevoval již dříve. Jednu z prvních domácích variant příjmení (Antoss) zaznamenal Gebauer z doby kolem r. 1400. V Rejstříku berničním arcibiskupství Pražského z r. 1379 jsou dva Antošové - Anthos ze vsi Dubé a Anthos z Laziště. Rozšíření jména v době baroka souvisí s prosazováním kultu sv. Antonína z Padovy.
Jméno Antonius (Antoniovi či rodu Antoniů náležející) ovšem pochází už z období starého Říma. Základ má co dělat s latinskou předložkou ante (viz známé ante portas = před branami).
A tak lze v Antonínovi, Antošovi a všech dalších variantách spatřovat obsah "přední, čelný, vynikající".S trochou fantazie snad i pojem pokrokový.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Antonyová dle statistiky MVČR ke dni
28.5.2007 je 105
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni_ze
ny_muzi/cet_vsech_prijm_zeny.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu