Význam příjmení
Text dotazu
Jaký je původ a význam přijmení Semerád?
Odpověď
Semerád patří do skupiny příjmení vzniklých z osobních jmen. Tato skupina se dělí do několika podskupin (jména slovanská, hebrejská a aramejská, jména řecká, jména latinská a jména germánská). Semerád patří do skupiny příjmení vzniklých ze jmen slovanských. Slovanská osobní jména se zpravidla skládají ze dvou významových základů. V případě Vašeho příjmení je to "sem" (osoba) + "rad" (čilý, hbitý, radostný). Význam Vašeho příjmení je tedy radostná (čilá, hbitá) osoba.
Zdroje:
Knappová, Miloslava, 1936-
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava
Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad
Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- ISBN
80-900008-9-4 (brož.)
Moldanová, Dobrava, 1936-
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá
fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv.
16). -- (Váz.) : 26 Kč
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
29.09.2010 06:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu