Význam příjmení
Text dotazu
Chtěla bych vědět, jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Štíchová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Štícha bylo odvozeno z osobního jména Štěpán, jméno je řeckého původu (Stephanos) a znamená "věnec", přeneseně "ověnčený, věncem korunovaný, vítěz". Jméno se objevuje již ve 14.století (1366 Sczecha), poté Štěpán Štiecha, později došlo ke změně na Štícha. Ke dni 9.5. 2007 žilo v České republice 281 mužů a 300 žen s příjmením Štícha/Štíchová.
Literatura a zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.01.2010 16:32
Anonym píše:
Středa 13.05.2015 07:19
Chtel bych vedet jak vzniklo moje prijmeni a nebo co znamena dekuji Antl
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.05.2015 09:45
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz naleznete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-antl
Kirchner píše:
Čtvrtek 21.05.2015 21:27
Dobrý den
Zajímalo by mě jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Kirchner
PSK - admin píše:
Pátek 22.05.2015 12:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kirchner
Matěj Vácha píše:
Čtvrtek 30.07.2015 14:48
Chtěla bych vědět, jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Vácha
Předem děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 31.07.2015 15:52
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vacha.
Miklas píše:
Pátek 05.06.2015 23:04
Dobrý den
Zajímalo by mě jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Miklas
PSK - admin píše:
Úterý 09.06.2015 14:07
Dobrý den,
příjmení Miklas pochází ze zkratky Mik, Mík osobního jména Mikuláš.
Další tvary kromě příjmení Miklas jsou Mikas, Mikát, Mikelka, Mikeska, Mikeš, Miklík, Miklenda, aj.
Zdroj : D.Moldanová. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004
Pro zajímavost uvádíme, že příjmení Miklas má u nás 299 lidí a je na 5516 místě, příjmení Miklasová nosí 287 žen. Zdroj :http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Miklas/hustota/
Eva píše:
Pátek 19.06.2015 09:52
Dobrý den,
zajímalo by mě odkud pochází moje příjmení Matysová-Güntherová.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 22.06.2015 08:57
Dobrý den,
příjmení Matys/ Matysová vzniklo z osobního jména Matyáš, které má hebrejský původ („Mattithjáh“ – „dar boží“). Příjmení Günther/ Güntherová taktéž pochází z osobního jména, a to staroněmeckého jména Günther, jež vzniklo ze slov „gund“ („boj“) a „heri“ („vojsko“).
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 874 osob s příjmením Matys a 929 osob s příjmením Matysová; 147 osob s příjmením Günther a 145 osob s příjmením Güntherová.
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Věra píše:
Středa 24.06.2015 14:17
Dobrý den,
zajímalo by mě jak vzniklo příjmení Patka/Patková.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 24.06.2015 15:42
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-patka.
Věra píše:
Čtvrtek 25.06.2015 20:48
Dobrý den,
Chtěla bych vědět, jak vzniklo nebo odkud pochází
příjmení které má rodina mého přítele - Gorin/Gorinová.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 26.06.2015 14:59
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-gorin.
Lenka Sandrová píše:
Úterý 21.07.2015 10:16
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ a význam příjmení Sandr.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 21.07.2015 13:42
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-sandr.
Markéta Kuchařová píše:
Sobota 01.08.2015 09:32
Dobrý den,
bylo by možné zjistit původ a význam příjmení Seltenreich? Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 04.08.2015 11:24
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na vaši e-mailovou adresu a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-seltenreich
Lucie Horká píše:
Čtvrtek 06.08.2015 12:07
Dobrý den
Zajímalo by mě jak vzniklo a odkud pochází
mé příjmení - Horká -předem děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 07.08.2015 15:53
Dobrý den,
příjmení Horký/-á vzniklo dle knihy "Naše příjmení" od Moldanové, D. ze stejného přídavného jména (horký).
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žili na konci roku 2014 v ČR 2333 mužů s příjmením Horký (s věkovým průměrem 42 let) a 2402 žen s příjmením Horká (s věkovým průměrem 45 let). Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Marek píše:
Úterý 11.08.2015 10:16
Dobrý den, chtěl bych vědět jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Kalfař.
Děkuju
PSK - admin píše:
Úterý 11.08.2015 14:38
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kalfar .
Vejchoda píše:
Středa 12.08.2015 11:10
Dobrý den, chtěl bych vědět jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Vejchoda.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 12.08.2015 15:02
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vejchoda.
Čutík píše:
Čtvrtek 13.08.2015 06:19
Dobrý den, chtěl bych vědět jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Čutík.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 13.08.2015 15:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-cutik .
Bělka píše:
Středa 02.09.2015 17:53
Dobrý den,chtěl bych vědět, jak vzniklo nebo odkud pochází mé příjmení- Bělka
děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 03.09.2015 11:10
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-belka v archivu Ptejte se knihovny.
Vlaďka píše:
Pátek 04.09.2015 06:27
dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená a jak vzniklo příjmení Perdykula,děkuji moc.
PSK - admin píše:
Pondělí 07.09.2015 13:42
Dobrý den,
příjmení Perdykula není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Osob s příjmením Perdykula/ Perdykulová žije v České republice poměrně malý počet.
Konkrétně se jedná o 13 mužů a stejný počet žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Perdykula nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení. Nejvíce osob s tímto příjmením žije v Ostravě (podrobnější informace můžete nalézt na stránkách: www.nasejmena.cz )
Jakub píše:
Čtvrtek 17.09.2015 15:21
Dobrý den-prosím chtěl bych vědět jak vzniklo příjmení Černošek
PSK - admin píše:
Pondělí 26.10.2015 17:14
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail.
Veronika píše:
Sobota 24.10.2015 14:08
Dobrý den chtěla bych se zeptat na původ a význam mého a přítelova příjmení Zborovská a Letfus děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 26.10.2015 16:19
Dobrý den, význam příjmení Zborovská jsme již jednou zodpovídali, vysvětlení naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-zborovska. Příjmení Letfus jsme bohužel nenašli.
Alena píše:
Sobota 21.11.2015 20:08
Dobrý den, chtěla bych vědět jak vzniklo nebo odkud pochází
příjmení - Liberský a Němec.
Děkuji moc.Liberská
PSK - admin píše:
Úterý 24.11.2015 12:33
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-libersky-a-nemec. Služba PSK
Lucie Selucká píše:
Pondělí 23.11.2015 20:33
chci vědět odkud je moje příjmení prosím
-selucká
PSK - admin píše:
Středa 25.11.2015 14:50
Dobrý den,
na obdobný dotaz jsme odpovídali v roce 2012. Jednalo se o mužský ekvivalent příjmení Selucká, tedy Selucký, odpověď přikládáme.
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-selucky
Statistika četnosti tohoto příjmení v roce 2014: v roce 2014 žilo v ČR 172 žen s příjmení Selucká (odkaz: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Seluck%C3%A1/ ).
Bohumír píše:
Středa 02.12.2015 16:36
Dobrý den rád bych se informoval na Historii a původ Příjmení Kyslík a Micko. A také na jméno Bohumír. Dále bych se chtěl zeptat, Jestli je znám nějaky šlechtic nebo významný nositel příjmení Micko. Máme totiš kopii rodinného erbu, na kterém je vyobrazena rytířská přilbice ze které vysí dvě dlouhá peří, která mají bílo, žluto, modrou barvu, dále ruka s mečem, jak přesekává za svitu slunce věž na půl. Dole je psáno Stemma Micko. Byl bych rád, zda jsou o tom nějaké informace, případně kde se dají dohledat. Děkuji.
Lucie píše:
Neděle 13.12.2015 13:29
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vzniklo, odkud pochází a po případě kolik lidí má příjmení Štencel-Štenclová.
Děkuji mockrát.
PSK - admin píše:
Středa 16.12.2015 10:55
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-stencel
Matyáš Kis píše:
Středa 13.01.2016 13:49
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je význam a původ mého příjmení - Kis.
Mockrát děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.01.2016 13:06
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kis. Služba PSK
Petr píše:
Středa 20.01.2016 17:33
Dobrý den
Zajímalo by mě jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Zigo
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.01.2016 18:48
Dobrý den, odpověď na dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-zigo
Erika píše:
Neděle 24.01.2016 10:41
Dobrý den
Zajímalo by mě jak vzniklo nebo odkud pochází
mé příjmení - Mikl
PSK - admin píše:
Pondělí 25.01.2016 16:08
Dobrý den, odpověď na dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-mikl
Michaela píše:
Neděle 24.01.2016 19:11
Dobrý večer, zajímalo by me jak vzniklo nebo odkud pochází me příjmení - Ochová.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.01.2016 11:08
Dobrý den,
příjmení Ochová (ani žádnou podobnou variantu) jsme bohužel v knihách o původu příjmení nenašli.
S dotazem se můžete zkusit obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/[…]/zakladni-kontakty.html), kde by Vám odborníci měli podat přesnou odpověď. Služba PSK
Janina píše:
Pondělí 25.01.2016 20:13
Hezký večer,
ráda bych se dozvěděla jaký význam a původ má příjmení Cvachová.
Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 26.01.2016 15:02
Dobrý den, odpověď na dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-cvach
Jáchym Šebek píše:
Čtvrtek 24.03.2016 20:51
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak vzniklo a odkud pochází mé příjmení - Šebek.
Předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 29.03.2016 16:33
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-sebek. Služba PSK
Milan píše:
Pondělí 25.07.2016 23:54
Dobrý den, zajímal by mě význam a původ příjmení Hilšer a Witkowski. Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 26.07.2016 12:09
Dobrý den,
odpověď naleznete ve své soukromé e-mailové schránce. Služba PSK
petr mikeska píše:
Úterý 18.10.2016 22:45
dobry den, velice by mne zajimal puvod jmena Mikeska, dekuji
PSK - admin píše:
Středa 19.10.2016 12:56
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
markéta kahulová píše:
Pondělí 14.11.2016 19:16
dobrý den chtěla bych vědět jak vzniklo nebo odkud pochází příjmení-Kahulová
PSK - admin píše:
Úterý 15.11.2016 11:44
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Anonimníček píše:
Pátek 23.12.2016 10:40
Dobrý den, rád bych věděl jaký je význam mého příjmení Loskot
Anonym píše:
Pátek 13.01.2017 17:14
Dobry den, rada bych se zeptala na puvod a vyznam prijmeni Hujík/Hujíková. Dekuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 16.01.2017 14:50
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Vladimir píše:
Sobota 14.03.2020 11:28
Dobrý den, také se zajímám o příjmení Hujík a dále o příjmení Stýblo
PSK - admin píše:
Úterý 17.03.2020 15:31
Dobrý den,
původ jména Stýblo vychází ze slova stéblo, pravděpodobně označení tenkého člověka [Moldánová 2004, s. 177].
Příjmení Hujík, stejně jako Huječek, Hujíček - zdrob. A ujec = strýc z matčiny strany; nář. předsunuto H-; Hujíček, Hujík, Hujka [Moldánová 2004, s. 70].
Ze statistik jsme zjistili, že ke dni 31. 12. 2016 v České republice žilo 488 mužů s příjmením Stýblo a 485 žen s příjmením Stýblová. Nositele tohoto jména najdeme převážně ve Středočeském kraji a Praze (www.nasejmena.cz).
Ke stejnému datu v České republice žilo 16 mužů s příjmením Hujík a 22 žen s příjmením Hujíková. Nejvíce lidí tohoto jména žije ve Zlínském kraji (www.nasejmena.cz).
V případě, že byste chtěli po původu příjmení dále pátrat, doporučujeme Vám obrátit se na Ústav pro jazyk český (http://ujc.avcr.cz/).
Zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2.vyd. Praha : Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.
vyd. Praha : Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. 1.vyd. Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
pavel píše:
Úterý 21.02.2017 11:29
Dobrý den jaký je původ jména Štiller
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.02.2017 11:59
Dobrý den,
příjmení Štiller pochází ze středohornoněmekého (12. – 16. stol. ) přídavného jména stille – tichý, mlčenlivý, milý.
Příjmení může být také odvozeno od obecního jména Stilfried a místního jména Still vyskytujícího se v Horním Bavorsku a Dolním Alsasku.
Variantami příjmení jsou například Štiler, Štyler, Štyller, Štilárek, Stiler, Stiller.
Gabriel píše:
Neděle 02.04.2017 23:54
Dobry vecer. Prosim vas jaky je vyznym prijmeni Vyskir? Dekuji moc za odpoved.
PSK - admin píše:
Pondělí 03.04.2017 15:38
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Michal Kro píše:
Sobota 17.02.2018 16:25
Dobry den.Chtel bych Vas pozadat o upresneni vyznamu prijmeni Kro.Ve Finsku znamena-hodpoda.A to mne desi:-).Dekuji Michal Kro
PSK - admin píše:
Pondělí 19.02.2018 18:16
Dobrý den,
příjmení Kro se v České republice objevuje pouze 11krát v Praze, Černošicích a ve Vrchlabí. Můžeme Vás uklidnit, podle příručky Německá příjmení u Čechů jméno Kro čili Gro(=grau) znamená v němčině šedý. První výskyty jména se údajně váží k oblasti Slezska a Čech, ve středověku bylo velmi běžným jménem na německém území. Jméno utvářelo různé varianty jako Kroh, Krohe, Krohman, Krohmeier, Krohme, Kromm,.
Zdroje:
https://www.houseofnames.com/kro-family-crest
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kro/
Prušková píše:
Čtvrtek 08.03.2018 15:40
Dobrý den, chtěla bych vědět co znamená mé příjmení.
Prušková
PSK - admin píše:
Pondělí 12.03.2018 10:02
Dobrý den,
konkrétně příjmení Prušková není v nám dostupných knihách o českých příjmeních uvedeno. Odvozeno ovšem pravděpodobně bylo od pojmenování obyvatele Pruska (viz též příjmení Prus, Prusek) nebo z osobního jména Prokop (dom. Prouša, Prokop - z řeckého Prokópios = průkopník, prospívající či z Prokópos = pohotový).
Ke konci roku 2016 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 33 mužů a 75 žen s příjmením Prušek/Prušková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) * Naše jména: www.nasejmena.cz
Drugdova píše:
Čtvrtek 15.03.2018 18:49
Dobrý den, zajímal by mne význam mého příjmení- Drugdová. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 19.03.2018 09:02
na výklad původu příjmení Drugda/ Drugdová jsme bohužel v literatuře zabývající se etymologií českých příjmení nenarazili. Pohled do statistik četnosti tohoto příjmení dle jednotlivých zemí (viz: http://forebears.io/surnames/drugdova; http://forebears.io/surnames/drugda) by mohl poukazovat na to, že se jedná o příjmení slovenského původu. Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žijí na území ČR 73 osoby s příjmením Drugda a 77 osob s příjmením Drugdová.
Zdroje:
KdeJsme.cz. [online]. 2015. [cit.16.3.2018.]. Dostupné z: http://www.kdejsme.cz.
Forebears. [online]. 2012-2017. [cit.16.3.2018.]. Dostupné z: http://forebears.io/.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Přemysl Zahnaš píše:
Pátek 23.03.2018 16:50
Dobrý den zajímalo by mě jak vzniklo mé příjmení Zahnaš
PSK - admin píše:
Středa 28.03.2018 13:58
Dobrý den,
příjmení Zahnaš není bohužel v našich publikacích o českých příjmeních vysvětleno. Dle knihy "Místní jména na Moravě a ve Slezsku" ovšem existuje obec Zahnašovice, která byla odvozena od osobního jména Zahnaš (a to ze slova zahniesti = zahnísti). Příjmení Zahnaš tedy mohlo být odvozeno z uvedeného osobního jména či názvu obce.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" pouze 110 osob tohoto příjmení (54 mužů a 56 žen). Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* HOSÁK, Ladislav a ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Academia, 1970-1980. 2 sv.
Petr Bezucha píše:
Neděle 25.03.2018 12:15
Dobrý den, odkud pochází mé příjmení Bezucha .
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 26.03.2018 16:26
Dobrý den,
příjmení Bezucha je vyjádřením obecného tvaru slova bez (název keře). Příjmení Bezucha má 136 lidí, je na 12510. místě a věkový průměr osob je 42 let.
Zdroj:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=21624&typ=prijmeni
Zuzana Belková píše:
Neděle 26.01.2020 14:20
Dobrý den,
zajímá mě původ příjmení Belko/Belková. Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 28.01.2020 10:39
Dobrý den,
k původu jména Belko/Belková se nám podařilo dohledat velice kusé informace.
V průvodci našimi jmény [Kopečný, Šmilauer 1991] je zmíněn původ jména Belko (jako křestního jména) slov. podoby jména Vojtěch.
"Vojtěch - .. Slov. Belo, Belko apod. se opírají o maď. Béla. To ovšem odráží něm. Adalbert, které se bere za jméno našemu Vojtěch rovnovážné."
Belko slovensky též znamená bělouš.
V publikaci Naše příjmení [Moldanová 2004] je zmíněno nejbližší podobné příjmení Bělka.
"Bělka od Běl - jm. tvar příd. jm. bílý. Nářečně bělka = v Hronově, na Hané houska."
Podrobnější informace o původu jména se nám bohužel nepodařilo v literatuře dohledat.
Ze statistik jsme zjistili, že ke dni 31. 12. 2016 v České republice žilo 157 mužů s příjmením Belko a 251 žen s příjmením Belková. (www.nasejmena.cz).
V případě, že byste chtěl po původu tohoto příjmení dále pátrat, doporučujeme Vám obrátit se na Ústav pro jazyk český (http://ujc.avcr.cz/).
Zdroje:
*KOPEČNÝ, František a Vladimír ŠMILAUER. Průvodce našimi jmény. Praha: Academia, 1991. s. 209. ISBN 80-200-0016-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2492d740-626c-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 30. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1a8c3cd0-d471-11e6-b3b6-005056825209
Lída Šošková píše:
Pátek 27.03.2020 14:09
Dobrý den, ráda bych znala původ svého příjmení - Šošková. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 30.03.2020 17:44
Dobrý den,
bohužel, toto příjmení nebylo v odborné literatuře uvedeno. Nabízíme alespoň výklad podobných příjmení:
Šos = adjektivum části kabátu, též středoněmecké Schoz = daň, peněžní dávka
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s. Malé encyklopedie / MF; sv. 16.
U Kotíka najdeme příjmení Šofka, což je příjmení pocházející z osobních ženských jmen
Zdroj: KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Radim píše:
Úterý 23.08.2022 22:44
Dobrý den, zajímal by mne původ příjmení Muschalek. Děkuji moc
PSK - admin píše:
Pondělí 29.08.2022 12:35
Dobrý den,
příjmení Muschalek patři v ČR k méně rozšířeným, v odborné literatuře o příjmeních se vyskytuje pouze u Vladimíra Matese v knize Jména tajemství zbavená (1998). Mates uvádí toto příjmení ve výčtu blízkých příbuzných jmen "Musil" (s. 176).
Podobně také Dobrava Moldanová ve své publikaci Naše příjmení (2010) vztahuje příjmení Musal, Musálek, Musial, Mušal či Mušálek - tedy jména podobná "Muschalkovi" - k příjmení Musel nebo Mušal. Všechna tato příjmení mají původ ve slovesu muset, případně v jeho nářeční podobě mušet.
V příručce O českých příjmeních Josefa Beneše (1962) je podoba s dlouhým -á- uváděná jako příklad derivačního typu příjmení vzniklého z obecných podstatných jmen a doplněných o přípony obsahující souhlásku -al, -ál (s. 309).
V České republice nosí příjmení Muschalek 11 lidí, nejpočetněji jsou zastoupeni ve Valašském Meziříčí a v Ostravě a okolí. V českém prostředí z okolí Ostravy jsme nalezli také zmínky o osobách tohoto jména v knize o obci Ludgeřovice, kde byli jmenováni jako zahradníci na panství; dále například v publikaci o Markvarticích se toto jméno vyskytuje u osoby učitele, který v obci působil na počátku 20. století a zejm. v období 1. sv. v.; nositelé tohoto příjmení měli/mají často užší vztah k německému a německojazyčnému prostředí.
Literatura:
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. s. 309.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá domácí encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. V Praze: Knižní klub, 1998. s. 98. ISBN 80-7176-731-X.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 122-123. ISBN 80-86781-03-8.
PLAČEK, Vilém a PLAČKOVÁ, Magda. Ludgeřovice v sedmi staletích. Ludgeřovice: Obecní úřad, 2003. s. 58, 64, 204, 205. ISBN 80-86458-12-1.
PLAČEK, Vilém, PLAČKOVÁ, Magda a Obecní úřad. Markvartovice: 1377-2007. Háj ve Slezsku: Fr. Maj, 2007. s. 94, 97, 101, 102, 125, 127, 128, 137, 138, 140, 169.
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Muschalek/hustota/
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=muschalek&t=0
Lukáš píše:
Pátek 02.12.2022 15:23
Dobrý den, mohl bych se zeptat co znamená moje příjmení? Nebo aspoň z jaké je země. Díky. Jassukievič.
PSK - admin píše:
Úterý 06.12.2022 18:12
Dobrý den,
význam Vašeho příjmení jsme nenalezli, jeho původ by ale snad šlo vysledovat v polském jazyce. Patrně se bude jednat o některou z počeštěných podob polského příjmení „Jasiukiewicz“. Jak je vidět na přehledu z webu Forbears (https://forebears.io/surnames/jasiukiewicz#distribution), toto příjmení je nejvíce rozšířené v Polsku a poté v USA. Příjmení „Jassukievič“ se podle této databáze vyskytuje pouze v Česku.
Toto příjmení nosí v ČR 10 osob a všechny se nacházejí v oblasti Teplicka.
Zdroje:
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5915
https://forebears.io/surnames/jasiukiewicz#distribution
https://forebears.io/surnames/jassukievi%C4%8D
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Jassukievi%C4%8D/hustota/
https://www.prijmeni.cz/sea[…]?name=Jassukievi%E8&t=0
https://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Jasiukiewicz
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Jasiukiewicz
S pozdravem
služba PSK
V. píše:
Čtvrtek 08.08.2024 09:59
Dobrý den, mohla bych se zeptat prosím na význam a odkud pochází příjmení Pochylý? Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 09.08.2024 15:34
Dobrý den,
uvedené příjmení vzniklo z přídavného jména pochylý s významem nakloněný, skloněný, nakloněný, v hanáckém nářečí – špatný. Širší vysvětlení podává Vladimír Mates ve své publikaci o původu příjmení ve výkladu příbuzného příjmení:
„Chýle zřejmě patří do skupiny těch jmen, jež vznikla na základě určitých vlastností tělesných a duševních našich prapředků. (...) Již v textech psaných staroslověnštinou, nejstarším spisovným jazykem Slovanů, se můžeme setkat s pojmen ,pochyl´, psaným na konci s tzv. tvrdým jerem. (…) Do latiny se slůvko překládalo jako curvus, tj. křivý. (…) Sloveso ,chýlit se´ mělo charakter všeslovanský. Jeho staročeský význam = klonit se, naklánět je totožný v podstatě s dnešním. “
Zdroj:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894, s. 43. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/v[…]5&fulltext=pochyl%C3%BD
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004, s. 109. ISBN 80-86328-58-9.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 144. ISBN 978-80-86781-14-3.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu