Význam příjmení
Text dotazu
původ a význam příjmení Brabec, Hašek a Kurka
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Brabec patří do skupiny příjmení z apelativ, tj. podstatných jmen, přídavných jmen, sloves, příslovcí, částic a citoslovcí obecného významu. V tomto případu jde o skupinu příjmení ze jmen ptáků - brabec = vrabec. Příjmení bylo zaznamenáno už v r. 1405. Další podoby jména, které vznikly také z nářečních synonym, jsou např. Vrábek, Brábek, Vrabík, Vrábel.
Příjmení Hašek patří do skupiny příjmení, která vznikla z osobního (tj. rodné a křestní) jména latinského původu. Haš (Haš-ek) zkráceno z křestního jména Haštal, které pochází z latinského jména Castulus = čistý. Další podoby jména jsou např. Háša, Hašák, Haška, Haškovec.
Příjmení Kurka patří do skupiny příjmení z apelativ, tj. podstatných jmen, přídavných jmen, sloves, příslovcí, částic a citoslovcí obecného významu. V tomto případu jde o příjmení z názvů ptactva domácího - kura, zdrobněle kurka = slepice. Další podoby jména jsou Kurečka a Kurek = kohout.
Použité zdroje:
Knappová, Miloslava
Příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Praha : AZ servis, 1992. -- 185 s., tb.
Moldanová, Dobrava
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983. -- 289 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
15.04.2010 10:08
Jiří Godža píše:
Úterý 27.02.2018 21:33
Dobrý den, nikde jsem zatím nedokázal zjistit původ a význam mého příjmení. Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 28.02.2018 14:01
Dobrý den,
příjmení Godža je v České republice opravdu mimořádně vzácné. V celé republice žije pouze kolem 15 nositelů tohoto jména, pouze v okolí Karlových Varů a Rožnova pod Radhoštěm.
Statistiky zaznamenávají prvního narozeného s tímto příjmením ve druhé polovině 60. let. Je tedy pravděpodobné, že se bude jednat o jméno cizího původu.
Podle celosvětové statistiky jde o velmi vzácné příjmení, neexistuje země, kde by počet nositelů překročil několik desítek. V blízkých státech jako Slovensko a Polsko nebo Maďarsko je toto příjmení ještě vzácnější.
Jedině na Ukrajině je počet vyšší než v České republice (28), ovšem v poměru k velikosti státu to není nijak velký rozdíl.
K dispozici máme příručky zabývající se českými a německými jmény, kde toto příjmení není.
Proto, bohužel, nejsme schopni uspokojivě odpovědět, odkud pochází příjmení Godža.
Použité zdroje:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/God%C5%BEa/
http://forebears.io/surnames/godza
Michal Elko píše:
Pondělí 17.01.2022 15:46
Dobrý den, nikde jsem nedokázal najít význam a původ mého příjmení. Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 18.01.2022 15:09
Dobrý den,
podle autora Rameše je Elko, zkrácená verze mužského jména Elmar. Bohužel, v jiných zdrojích tato teorie nelze ověřit. Věcně může být elko ve slangu, viz níže:
Elko, město severoamer. státu Nevada, 1620 m n. m., na Humboldtově řece a Centrální pacifické dráze, má státní universitu (od 1874) a 752 ob. (město zal. 1869). Svůj rozkvět děkuje bohatým ložiskům zlata a stříbra na jihu a severu; záp. od města nalézají se léčivé prameny.
Zdroj: Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto. s. 528. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:0c37d5c0-0b16-11e5-b0b8-5ef3fc9ae867
Elko – slangově znamená lékárna, viz SUK, Jaroslav. Několik slangových slovníků: současný český kriminální slang : slang chartistů : slang profesionálních řidičů : slang teplárenských zaměstnanců : vojenský slang. Praha: Inverze, 1993. s. 57. ISBN 80-900632-9-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:c470a670-df55-11e6-8010-005056827e51
elko, -a, s. sport, (jezdec.) lehká skoková soutěž (stupně L, 10 až 12 překážek 110—120 cm vysokých) ; stav. ocelový nosník profilu L, viz HUBÁČEK, Jaroslav. Malý slovník českých slangů. Ostrava: Profil, 1988. s. 63. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b87e87b0-0ae7-11e3-9439-005056825209
Elko (Elmar) z Lidlomu, 22.3., viz RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme?: encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2000. s. 478. ISBN 80-7277-013-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4c9706e0-3605-11e4-8e0d-005056827e51
S pozdravem služba PSK
Johanka Poláčková píše:
Pátek 28.01.2022 09:42
Dobrý den, moc by mě zajímalo odkud pochází mé příjmení(Poláček)
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 31.01.2022 08:45
Dobrý den,
příjmení Polák, Poláček bylo odvozeno od názvu příslušníka polského národa (Polák) či od pole:
"Polák - 38. nejčastější české příjmení; 1381 Jocobus Polák, 1399 Jacobum Poloniím; kdo přišel z Polska, je polské národnosti; stč. A polán = kdo obdělává pole; venkovan; polská mince; z MJ Pole; Poláček (zdrob.). Polakovič, Poliak, Poljak, Polka, Poliak"
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. S. 145. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:aefef480-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Služba PSK
Liběna Horáčková píše:
Čtvrtek 18.01.2024 13:59
Dobrý den,
prosím o informaci, z čeho pochází příjmení Buldra a co znamená Plíhal.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 22.01.2024 08:21
Dobrý den,
příjmení Buldra:
kmen bul- má význam něčeho nadělaného, kulatého, odtud i jméno zvířete (je tlustý jako bulík).
Příklady: bulatý = baculatý, bulák = lívanec , bulva = brambor, bulava (rus. a polsky) = maršálská palice vojevodská (žezlo vybíhající v palcát).
Počet výskytů tohoto jména: 101 osob v České republice se jménem Buldra
příjmení Plíhal:
pochází z příčinného slovesa plíhat (plíhat vlnu = rozčesávat ji před čištěním), nebo také plížit se. Na Královéhradecku znamená chodit sem a tam.
Počet výskytů: 490 v České republice
Zdroje:
Kotík, Antonín. Naše příjmení. Praha : Jan Kotík, 1897
Moldanová, Dobrava. Naše příjmení.Praha : Agentury Pnkrác, 2019. ISBN 978-80-86781-40-2
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pl%C3%ADhal/hustota/
Knappová, Miroslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : tax AZ Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6
Svoboda, Jan. Staročeská osobní jména. Praha : ČSAV, 1964.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu