Význam příjmení
Text dotazu
Prosil bych o zjištění vzniku a významu příjmeních Han(i)yk a Kratochvíl.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Příjmení Kratochvíl patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisují a zařazují člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli.
V tomto případě jde o odvození ze slova kratochvíle = zábava, anebo z přídavného jména kratochvilný= zábavný. Dle příručky jde o 31. nejčastější české příjmení.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.)
Původ příjmení Hanik/Hanyk jsme hledali v příručce věnující se německým příjmením u Čechů. Příručka vysvětluje původ příjmení Haník, Hanyk jako českou obměnu německých podob křestních jmen, v tomto případě jména Jan/Johan.
(BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1. ISBN 80-7044-212-3.)
Zde naleznete statistické údaje výskytů příjmení dle dat Ministerstva vnitra ČR k roku 2016:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kratochv%C3%ADl/hustota/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Hanyk/hustota/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Hanik/hustota/
Zde připojujeme i odkaz na epizodu pořadu Českého rozhlasu O původu příjmení věnující se příjmení Kratochvíl: https://dvojka.rozhlas.cz/kratochvil-7547246.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2023 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu